Właściwości zdrowotne imbiru, nie od dziś leczą nas z różnych dolegliwości. Mnie nie raz już pomógł, i stosuję go prawie codziennie do herbaty,a także do jedzenia.
Ma on orzeźwiający smak, i lekko piekący smak. Pochodzi prawdopodobnie z Malanezji. Działa korzystnie na procesy trawienne, i układ krążenia. Imbir ma także właściwości bakteriobójcze, i jest idealnym środkiem na chorobę lokomocyjną. Pomaga w przeziębieniach, bólach gardła, czy bólach żołądka. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Podnosi poziom testosteronu. Jego intensywny aromat zawdzięcza się zingiberolu składnika olejku eterycznego.
Substancje żywicowe to gingeron i zineferon odpowiadający za palący smak. Imbir chroni nas przed zlepianiem się płytek krwi, i zapobiega zakrzepicy. Łagodzi bóle miesiączkowe. Wzmaga apetyt. Łagodzi bóle stawów i mięśni. Leczy migreny. Działa moczopędnie.
Imbir zawiera mnóstwo witamin:Witaminę C, Ryboflawinę, Tiaminę, Niacynę, Witaminę B6, Kwas foliowy, Witaminę A, Witaminę K, Witaminę E, a także:
Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk.
Kwasy Nasycone, Jednonasycone, Wielonienasycone.
Imbir to ostra przyprawa. Nie mogą jej jeść osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy, lub refluks.
Imbiru dodaje się do potraw mięsnych, ale ma on głównie zastosowanie w cukierni, gdzie dodaje się go do ciastek, sałatek owocowych czy jabłek.
Pamiętajmy by kupować korzeń imbiru jędrny i świeży. Nie kupujmy wyschniętych kłącz. Zawsze oderwijmy kawałek sprawdzając czy w środku jest żółty bez widocznych niebieskich obwódek.
Trzymajmy go w chłodnym pomieszczeniu, by zachował dłużej swoją przydatność do spożycia. Obierajmy imbir ze skórki. Parzmy herbatę z jego dodatkiem, lub pijmy gorącą wodę z imbirem i cytryną.
Możemy także dodawać imbir do naszej kawy. To nas bardziej pobudzi i rozgrzeje. Imbiru nie powinny spożywać wszystkie matki spodziewające się dziecka, gdyż może on podrażniać żołądek, lub podnosić lekko ciśnienie.
A Wy lubicie Imbir?
10 Komentarze
Wiem, że imbir ma wiele cudownych właściwości i naprawdę dobrze oddziałuje na nasz organizm. Ja mimo to nie umiem się przekonać do jego spożycia. Np. Herbaty z imbirem w składzie mnie odtrącają ;/
OdpowiedzUsuńLubię imbir. Najczęściej dodaje go do ciepłej herbaty, albo do wody z cytryną ;)
OdpowiedzUsuńZimą imbir na stałe u mnie gościł - systematycznie robiłam domowy antybiotyk właśnie z imbirem :)
OdpowiedzUsuńBardzo nie lubię imbiru :(
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie od zawsze lubię imbir. Kiedyś unikałam go jak ognia, był za ostry, niesmaczny. To tak, jak niechęć do szpinaku, wątróbki czy czosnku - mija z wiekiem. Dziś zimą bez imbiru ani rusz ;) Pozdrawiam! CytrynoweLove ♡
OdpowiedzUsuńZnany i ceniony od lat, pięknie pachnie ale nie we wszystkich potrawach mi smakuje
OdpowiedzUsuńOj nie, akurat za imbirem nie przepadam :P
OdpowiedzUsuńNie przepadam za imbirem, ale znam jego właściwości :)
OdpowiedzUsuńImbir to superfoods! Świetnie że o tym napisałaś :)
OdpowiedzUsuńNiestety smaku imbiru nie lubię, więc mimo świetnych właściwości rzadko kiedy po niego sięgam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. To motywacja do dalszego prowadzenia bloga.